Mijn broer heet Jessica

Geschreven door: John Boyne

“Aangrijpend.”

Samenvatting

De broertjes Sam en Jason zijn altijd de beste vrienden geweest. Maar wanneer Jason op een dag opbiecht dat hij liever een meisje wil zijn, drijven de broers uit elkaar. Het is voor de hele familie een grote schok. De problematiek rondom Jason staan de politieke ambities van hun moeder in de weg. De familie is helemaal niet accepterend en daarom besluit Jason dat hij bij zijn tante gaat wonen, waar hij wel zichzelf kan zijn. Sam weet niet zo goed hoe hij hiermee om moet gaan en is erg in de war. Sam raakt op een gegeven moment zo in de war, dat hij iets doet waarvan hij later spijt krijgt.

Review

Dit boek is erg vlot geschreven, waardoor ik dit boek in één ruk uitlas. Echter had ik er meer van verwacht. Ik zag overal op het internet dit boek verschijnen als ‘het nieuwste en leukste boek’, maar voor mij paste dit boek niet helemaal bij die omschrijving.

Ik vond dit boek ook wat kinderlijk geschreven. Ook al is dit boek uit het perspectief van een dertienjarige jongen geschreven, ik verwachtte toch een wat volwassenere manier van vertellen, zeker bij een onderwerp als deze.

De schrijfstijl van John Boyne is daarnaast wel prettig, omdat het heel makkelijk leest. Maar voor zo’n diepgaand onderwerp had ik een zwaarder en volwassener boek verwacht. Door deze schrijfstijl las ik het boek wel in een dag uit, wat heel fijn was. Dit soort boeken zijn namelijk af en toe best lekker om te lezen.

Conclusie

Dit boek is een aanrader als je van boeken houdt over dit specifieke onderwerp. Het perspectief is vernieuwend, en door de simpele schrijfstijl is dit boek geschikt voor YA-lezers, of lezers die nog wat jonger zijn dan dat.