Noem me bij jouw naam

“Een enorm mooi boek.”

Samenvatting

Oliver is een Amerikaanse student die in de zomer van 1983 gaat werken bij een professor in Italië. In het huis waar hij logeert leert hij Elio kennen, de 17-jarige zoon van de professor. Oliver en Elio spenderen de hele zomer met elkaar en leren elkaar goed kennen. Ze fietsen door het mooie stadje Crema, praten over het leven en zijn vaak bij het zwembad met een boek te vinden. Hun vriendschap bloeit uit tot een mooie zomerliefde.

Recensie

Dit boek van André Aciman is geschreven vanuit het perspectief van Elio. Elio heeft erg sterke gevoelens en probeert een weg te vinden om deze gevoelens te verwerken. Je ontwikkelt al snel een plekje in je hart voor Elio.

Zelf heb ik de film eerst gekeken – toen werd ik verliefd op de verhaallijn en besloot het boek gelijk te bestellen. Ik ben erg blij dat ik dit boek gelezen heb, want nu snap ik veel scenes veel beter dan eerst. Als je dus van plan bent de film te kijken, raad ik je zeker aan om het boek eerst lezen.

André Aciman is een erg gedetailleerde schrijver. Hier ben ik zelf niet altijd een voorstander van, maar in dit geval wel. Aciman beschreef niet zo zeer de mooie omgeving of de situaties van andere personages, maar hij ging in op Elio zijn gevoelens en gedachtes. Hierdoor wordt je meer in het verhaal opgeslokt samen met Elio, dan eerder met de verhaallijn mee.

Toch heeft dit gedetailleerde verhaal weer nadelen. De dialogen tussen Elio & Oliver zijn soms wat verwarrend, omdat je de volgorde vergeet en daardoor niet altijd weet wie wat zegt. Ook kom je sommige zinnen in het Italiaans tegen. Deze zinnen worden soms dan wel weer vertaald.

En dan de perzik-scene. Deze scene vond ik ook te veel gedetailleerd. Nadat ik dit had gelezen moest ik het boek even wegleggen. Elke keer als ik maar het woord ‘perzik’ hoor, komen de flashbacks terug.

Nog een minpunt was dat ik vond dat het boek te lang door ging. Van mij had het wel mogen eindigen nadat Elio & Oliver in Rome waren geweest.

Net zoals de film moest ik aan het einde veel tranen wegslikken.

Conclusie

Een erg goed geschreven boek. Soms wat verwarrende dialogen, maar hier lees je overheen. Als je van plan bent de film te kijken, raad ik je wel aan om het boek eerst te lezen.


Productinformatie
Geschreven door: André Aciman
Aantal pagina’s: 256
Uitgever: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026342509
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier!

3 gedachten over “Noem me bij jouw naam”

Reacties zijn gesloten.