Daisy Jones & The Six

‘Wat een heerlijk boek om te lezen.’

Samenvatting

Dit boek beschrijft het verhaal van de opkomst en ondergang van The Six, een band die eind jaren ’60 behoorlijk populair werd. Maar daarnaast is dit ook het verhaal van Daisy Jones, de dochter van twee welbekende mensen die niet echt oog voor haar hadden. Met al het geld en al die vrije tijd waarmee ze opgroeide, belandde ze al snel op de Strip, waar ze dronk en feestte met de bands die daar speelden. Terwijl Billy en Graham Dunne langzaamaan een band bij mekaar kregen, lag Daisy bewusteloos in iemands bed. Over de jaren werd The Six een feit en het duurde niet lang voordat ze werden ‘ontdekt’. En bij Daisy was er eindelijk een droom ontstaan die ze kon najagen: ze wilde singer-songwriter worden. Beide partijen deden het best aardig in de wereld van de rock ’n roll, maar de boel zou helemaal exploderen wanneer die twee de handen ineen zouden slaan. En laat dat nou precies zijn wat ze hebben gedaan.

Recensie

Ik heb toch best wel van dit boek genoten, eerlijk gezegd. Ik vond het niet baanbrekend, maar zeker heel veel beter dan vele andere boeken. Ik was continu nieuwsgierig naar de rest van het verhaal en heb dit boek dus echt in no-time uitgelezen. Dit had voor een groot deel te maken met de manier waarop het is geschreven. Het is namelijk een soort fictief gedenkschrift dat is geschreven in de vorm van een interview. Dit betekent dat je de hele tijd namen ziet, gevolgd door een dubbele punt en dan een stuk dat het personage vertelt aan de interviewer/auteur. Veel mensen waarschuwden me van tevoren om te zeggen dat het moeilijk is om te lezen in die vorm en dat het misschien wel beter was om het luisterboek op te pakken. Maar ik kan me echt niet vinden in deze uitspraken. Ik heb oprecht heel erg genoten van deze vernieuwende en verfrissende manier van schrijven, wat toch zoveel nieuwe mogelijkheden waar maakte.

Een van deze mogelijkheden was het gebruik van een lichte en fijne toon van vertellen. Het was echt alsof de personages recht voor je zaten om je hun verhaal te vertellen, en daarbij hier en daar wat grappige opmerkingen door het verhaal te verweven. Dit maakte dat de personages helemaal tot leven kwamen en echt een eigen stem en persoonlijkheid kregen. Heerlijk om te lezen.

Naast al die positieve punten die ik heb genoemd, is er nog één ‘negatief’ dingetje dat ik wilde bespreken. Er werd best wel veel gedaan aan voorafschaduwing. Zo waren er zinnen die een beetje aanvoelden als onheilspellende wijsheden die er echt niet in hoefden van mij. Ik snap wel waarom ze zijn gebruikt, vooral in dit boek, want het paste goed in de manier van vertellen. Maar ik vond het nogal storend, want het ruïneerde helemaal de verrassing elke keer dat er iets stond te gebeuren. Maar naast dit ene dingetje heb ik eigenlijk niets op te merken aan dit bijzondere boek.

Conclusie

Echt een fantastisch boek. Het is verfrissend en vernieuwend in de manier van vertellen, wat het tempo van dit boek op een prettig niveau hield. En hoewel er een paar gevalletjes van voorafschaduwing in te vinden waren die ik een beetje overbodig vond, maakte de rest van dit unieke boek het allemaal helemaal goed voor mij. Dus lees ‘m snel!


Productinformatie:
Geschreven door: Taylor Jenkins Reid
Aantal pagina’s: 400
Uitgever: Ambo Anthos
ISBN: 9789026349249
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier