Sterke verhalen & hoe je ze schrijft

‘Een boek die nog wel eens van pas kan komen.’

Samenvatting

Sterke verhalen en hoe je ze schrijft is een non-fictie boek over schrijven, aangereikt door Nanowrimo. Dit boek heeft het echt allemaal: eindeloos veel tips, bemoedigende woorden van welbekende schrijvers en een goed uitgedacht ‘schrijfschema’ klaar voor gebruik. De tips omvatten echt alles wat met schrijven te maken heeft. Zo lees je bijvoorbeeld het ene hoofdstuk een tip over het dealen met ‘plotgaten’, en in het andere hoofdstuk een tip over het compleet elimineren van al je afleidingen zodat je je echt een keertje kunt focussen op het schrijven. Tegen het eind van het boek zal je uitgebreide stukken vinden over elke week van Nanowrimo en alle hindernissen die je in die vier weken tegen kunt komen. En er is meer: elk deel van het boek eindigt met een ‘dare-machine’ die je elke keer met een nieuwe uitdaging zal leren de nieuw verkregen tips in een verhaal te verwerken.

Recensie

het bekritiseren van non-fictie is best lastig. Vooral wanneer het is geschreven met het idee dat de lezer aan de slag zal gaan wanneer dat van hem of haar wordt gevraagd. En dat was niet echt het geval bij mij. Dat kwam vooral omdat november al lang en breed voorbij was, maar ook omdat ik het boek enkel als bron wilde gebruiken voor een schoolproject. En daarvoor werkte het niet echt goed en ik zal je vertellen waarom.

Begrijp me zeker niet verkeerd: er zaten heel wat bruikbare en inspirerende stukken in dit boek die me veel hebben geleerd. Maar er zaten naar mijn mening iets te veel van die ‘dare-machines’ in, die me niet echt aan het werk kregen. Het vertraagde eigenlijk alleen maar mijn leessnelheid, wat ik niet echt fijn vond.

En daarnaast zaten er ook behoorlijk wat spelfouten in – in de Nederlandse editie tenminste. En daar kan ik best overheen lezen wanneer het er maar een stuk of vier zijn. Maar dat was helaas niet het geval en dat vond ik erg jammer, vooral in een boek dat gaat over schrijven.

Maar ik moet wel zeggen dat dit boek toch ook wel heel wat leerzame stukken bevatte. De berichten van de schrijvers waren heel lief en inspirerend en ik genoot heel erg van de stukjes die gingen over ‘hoe om te gaan met ….’. Die stukjes hebben echt mijn ogen geopend voor nieuwe inzichten in het schrijven en voor dat ben ik dit boek heel erg dankbaar.

Conclusie

Als conclusie zou ik graag willen zeggen dat je mijn woorden zeker niet als reden moet zien om dit boek niet te lezen. Er zaten namelijk echt hele goede en soms wat mindere stukjes in, maar laat de mindere stukjes je niet weerhouden, want dit boek zal misschien nog wel te pas komen in de nabije toekomst…. Wie is er klaar voor Camp Nanowrimo?


Productinformatie:
Geschreven door: Rebecca Stern & Grant Faulkner
Aantal pagina’s: 298
Uitgeverij: Blossom Books
ISBN: 9789463491785
Geïntrigeerd? Koop ‘m hier