Donkergroen bijna zwart

‘Prachtig op een hele donkere manier.’

Samenvatting

Al sinds de dag dat Moritz en zijn gezin naar het dorp in de bergen van Oostenrijk verhuisden, zijn Raffael en hij beste vrienden. Meer dan vrienden. Bloedbroeders. Hun vriendschap was ongewoon, iedereen zag dat. Want hoe kon een kind als Moritz, terughoudend en introvert, ooit vrienden worden met een manipulatief en ronduit gemeen jongetje als Raffael? Waar die twee samen waren, ontstond chaos. Moritz’ moeder, Marie, was de enige die zich zorgen maakte om de negatieve invloed van Raffael. Maar wat ze ook probeerde, ze kreeg Moritz nooit zo ver om Raffael te laten gaan. Maar toen, in het jaar dat beide jongens zeventien waren geworden, kreeg Johanna -een meisje dat net beide ouders had verloren- het voor elkaar om tussen de twee vrienden te komen. De hele dynamiek van de groep verschoof en de vriendschap die zo veel jaren had doorstaan, spatte uit elkaar. Zestien jaar ging voorbij zonder dat de twee vrienden elkaar ooit zagen. Maar dan, op een rustige avond, staat Raffael ineens voor Moritz’ huis, klaar om alles voor één laatste keer op z’n kop te zetten.

Recensie

Wauw. Ik bedoel, ik lees niet heel veel romans, maar… deze was toch echt wel heel erg leuk! De verhaallijn van het boek steunt heel erg op de chronologische volgorde -of eigenlijk het gebrek daaraan- waarin het verhaal wordt verteld. Er valt een verschil te onderscheiden tussen het heden (2017) en het verleden (afhankelijk van de verteller). Want ja, er zijn meerdere hoofdpersonen. Dit gaf het verhaal echt een nieuwe, verdiepende laag in de zin dat subplots een grotere en belangrijkere rol krijgen dan je in eerste instantie verwacht.

En dan nu over het verhaal zelf. Ik vond het echt heel goed doordacht. Het is een prachtig verhaal over een vriendschap tussen twee tegenpolen, en hoe iemands vriend zijn niet hoeft te betekenen dat je moet laten gaan wie je eigenlijk bent. En je kon echt merken dat de auteur veel tijd heeft besteed aan het uitdenken van de verhaallijn. Donkere waarheden komen één voor één aan het licht, waardoor je als lezer telkens weer op het puntje van je stoel zit. En zelfs tegen het einde van het boek zal je nog voor verrassingen komen te staan.

Helaas is dit ook mijn minpuntje dat ik even wilde benoemen. Hoewel die laatste onthulling het verhaal echt een mooi einde gaf, vond ik het ook wel een beetje raar. Er waren geen tot weinig hints te vinden naar aanloop van die onthulling. Daarom voelde het voor mij een beetje té onverwacht.

Conclusie

Ik zou dit boek aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in donkere en intense romans. Dit boek is er zo een die je niet snel naast je neerlegt. Al die spanning en al die stukjes waarheid die één voor één worden onthuld zullen je op het puntje van je stoel houden. Dus, waar wacht je nog op? 🙂


Productinformatie:
Geschreven door: Mareike Fallwickl
Aantal pagina’s: 384
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046825181
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier