VOX

‘VOX schetst een angstaanjagend toekomstbeeld.’

Samenvatting

Je zal het Amerika dat in dit boek voorkomt niet herkennen. christelijke normen en waarden zijn compleet uit hun context getrokken en zitten nu diep geworteld in de grondwet, waardoor vrouwen op nationale schaal worden onderdrukt. Zo mogen vrouwen niet langer werken en worden meisjes niet langer onderwezen in lezen en schrijven. En het ergste van allemaal: waar ze vroeger misschien wel zestienduizend woorden op één dag in hun mond namen, moeten ze het nu doen met honderd. Onze hoofdpersoon Jean kan het nog steeds niet geloven en vreest wat de toekomst haar en haar dochter zal brengen. Dus wanneer niemand anders dan de president een deal met haar wil sluiten, weet Jean meteen wat ze zal vragen als tegenprestatie: haar stem. Maar de deal bevat wat onduidelijke stukjes en heel wat kleine lettertjes. Al snel riskeert Jean niet alleen de vrijheid van haar en haar dochter, maar van alle vrouwen in dit nieuwe Amerika.

Recensie

Sorry, het breekt mijn hart om het weer te zeggen, maar VOX was echt een teleurstelling voor mij. Begrijp me niet verkeerd, Christina Dalcher heeft een geweldige prestatie geleverd met het angstaanjagende toekomstbeeld dat ze schetste, alleen de uitvoering ervan was gewoon heel erg ‘meh’, soms gewoon ronduit teleurstellend.

Wat me het meest irriteerde waren de personages. Ik verwachtte simpelweg meer diepte, meer geheimen en leugens en complicaties, maar die waren er gewoon niet. Alle personages waren nogal vlak. Zelfs de hoofdpersoon – waar je meestal een speciale band mee kan voelen – liet geen enkele vorm van individualisme zien, waardoor het boek moeilijker door te komen was. (En alles wat de hoofdpersoon me liet zien, irriteerde me heel erg, maar ik denk dat dat een persoonlijk dingetje is, haha!)

En dan nu, over de verhaallijn. Het plot had echt enorm veel potentieel en het voelde bijna alsof de auteur van alle mogelijkheden een stukje heeft genomen en het bij elkaar heeft gegooid om een verhaal te vormen. Wat ik dus probeer te zeggen: het verhaal is best verwarrend. Zo waren er heel wat plotwendingen die echt uit het niets kwamen (wat niet erg is, zolang ze mooi in het verhaal worden verwerkt), wat ook niet echt het geval was hier.

Conclusie

Dus, VOX was niet echt een boek voor mij. Maar zoals ik eerder zei, is het er wel in geslaagd een angstaanjagend toekomstbeeld te schetsen op een originele manier. Voor dat feit geef ik het boek toch 2 bookies. Over het algemeen was dit boek gewoon heel erg verwarrend, met oppervlakkige karakters. Maar goed, mocht je op zoek zijn naar een originele dystopie, dan is het misschien toch goed om dit boek een kans te geven.


Productinformatie:
Geschreven door: Christina Dalcher
Aantal pagina’s: 320
Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789022588734
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier