Wat zou Martin doen?

“Aangrijpend”.

Samenvatting

Dit boek gaat over een Justyce, een gekleurde jongen op een eliteschool met veel blanke mensen. Als experiment besluit Justyce brieven te schrijven aan Martin Luther King, met de gedachte: Wat zou Martin doen? Op een dag wordt Justyce onterecht gearresteerd en beseft hij dat mensen om hem heen Justyce niet zien als een nette jongen met goede cijfers vanwege zijn huidskleur. Justyce merkt op dat er overal om hem heem racisme te vinden is, en besluit om niet langer zijn ogen meer te sluiten. Dit zorgt voor een aantal aanvaringen, totdat alles te veel wordt en het escaleert; Justyce is getuigen van een schietpartij.

Recensie

Dit is echt een verhaal wat door iedereen gelezen zou moeten worden. In dit boek worden er heftige, maar belangrijke thema’s besproken die veel serieuzer genomen moeten worden. Ondanks dat Justyce een hardwerkende jongen is met erg goede schoolresultaten, wordt hij toch anders en onterecht behandeld door de mensen om hem heen. Als lezer zet dit onderwerp je nog meer aan het denken, vooral omdat het onderwerp racisme nu veel meer in de media komt.

De schrijfstijl van Nic Stone vond ik fijn, ook al was het soms wat verwarrend. Nic Stone verwisseld soms van perspectief en ook kom je plotseling het verhaal tegen in scriptvorm, wat veel verwarring kan bezorgen. Ik moest steeds de stukjes teruglezen als dit gebeurde. Ook vond ik dat Nic Stone soms iets dieper in verschillende onderwerpen had kunnen gaan. Het boek draait voor een groot deel over de brieven naar Martin Luther King, maar eigenlijk worden er niet heel veel brieven geschreven.

Nic Stone haar boeken weten lezers te pakken met haar belangrijke thema’s die door veel jongeren besproken zouden moeten worden. Dit boek wist me zeker te grijpen.

Conclusie

Een heftig verhaal dat door veel lezers gelezen zou moeten worden. Zeker een aanrader voor mensen die meer willen lezen over racisme en etnische profilering. Ook een aanrader voor liefhebbers van The Hate U Give.


Productinformatie
Geschreven door: Nic Stone
Aantal pagina’s: 200
Uitgever: Best of YA
ISBN: 9789000365449 
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier!