The Ten Thousand Doors of January

(Let op: Dit boek is enkel beschikbaar in het Engels!)

‘Wat een heerlijk boek voor boekliefhebbers.’

Samenvatting

Dit boek draait om January Scaller, een jonge vrouw die opgroeit tijdens de overgang tot de 20e eeuw. January’s vader is in dienst van de beroemde en rijke Mr. Locke, aangenomen om de wereld over te reizen en bijzondere voorwerpen te verzamelen, die kunnen worden toegevoegd aan Mr. Locke’s collectie. Wanneer haar vader uit huis is, houdt January verveling op afstand door zichzelf te verliezen in goedkope boeken vol avontuur. Op een dag vindt ze The Ten Thousand Doors, waarin ze Adelaide Lee Larson ontmoet: een opmerkelijke vrouw die haar ontdekkingen van een paar decennia eerder heeft gedocumenteerd. Maar de ontdekking van het boek zal January naar een geheel nieuwe plekken leiden, verder dan ze ooit had gedacht.

Recensie

Zoals sommigen van jullie misschien al weten, heb ik niet zoiets als een ‘favoriet boek’. Dat is simpelweg omdat ik nog nooit een boek was tegengekomen die alle hokjes voor mij afvinkte. Maar laat me dit in ieder geval zeggen: ik denk dat ik hem heb gevonden. Dus bij deze: The Ten Thousand Doors of January en waarom ik dit boek geweldig vind.

Allereerst: het verhaal zelf. We ontmoeten January voor de eerste keer wanneer ze op het punt staat haar eerste Deur te ontdekken. We leren haar daarna beter kennen wanneer ze ons vervolgens meevoert langs belangrijke en opmerkelijke momenten in haar leven. Dan steekt een ander verhaal zijn kop op en verweven de verhalen met elkaar, waardoor de verhaallijn een nieuwe diepte krijgt. Maar wat ik het mooiste vond, was de magie in dit verhaal. Dit was een fantasyverhaal zoals ik er nog nooit een heb gelezen: uniek in zijn magie en intrigerend in elk aspect. De magie werd ook op zo’n manier uitgelegd dat ik echt geloofde dat het waar kon zijn (een fenomeen dat ik niet vaak tegenkom, om eerlijk te zijn).

En dan nu over de schrijfstijl: Alix E. Harrow heeft echt een meesterwerkje afgeleverd, al vraag je het aan mij. Ze heeft elke kans gegrepen om haar schrijfstijl naar de hand van het verhaal te zetten, waardoor het als het ware een vloeiend geheel werd. Daarvoor applaudisseer ik haar, maar ook voor het feit dat haar schrijfstijl me nooit vermoeide, ongeacht de hoeveelheid beschrijvingen van werelden en personages. Ze heeft het echt fantastisch gedaan!

Conclusie

Dus, om al die lovende woorden van mij even te concluderen: The Ten Thousand Doors of January is een prachtig verhaal dat mijn hart volledig heeft gewonnen. Als boekenliefhebber voelde ik extra veel liefde voor de personages en ik betrapte mezelf meermaals op een beetje jaloezie. Als ik dit boek in een gedachte zou moeten samenvatten: ‘Wow, wat een prachtige manier om tegen boeken, verhalen en de kracht van woorden te kijken. Hoe kan ik voor altijd in dit boek blijven?‘ Ik weet echt niet wat ik hier verder nog over zou kunnen zeggen. Lees het boek!


Productinformatie:
Geschreven door: Alix E. Harrow
Aantal pagina’s: 432
Uitgeverij: Orbit Books
ISBN: 9780356512464
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier