Het portret van Dorian Gray

‘Heel erg intrigerend.’

Samenvatting

Het portret van Dorian Gray is een bekend en gevierd verhaal. Dorian wordt geïntroduceerd als een jonge, welvarende en mooie man – van tijd tot tijd een beetje naïef – wanneer we hem voor het eerst ontmoeten in de studio van Basil Hallward. Basil is namelijk bezig Dorian’s portret te schilderen, wat zijn beste werk ooit zal worden. In diezelfde studio ontmoet Dorian Lord Henry: een fascinerende man met even fascinerende stellingen over het leven, de liefde en schoonheid. Wanneer het meesterwerk wordt onthuld, voelt Dorian iets van jaloezie jegens het portret, omdat de geschilderde man altijd zo jong en mooi zal blijven, terwijl Dorian zal transformeren in een lelijke oude man. Hij roept in een opwelling dat hij alles zou geven om de situatie om te draaien, dat hij bereidt is zijn ziel te offeren voor dat doel! Maar dan, wanneer een tragedie zich voordoet en enkel het schilderij enige emotie lijkt te tonen, raakt Dorian in paniek. Hij laat het schilderij naar een ongebruikte kamer brengen en zorgt ervoor dat niemand buiten hijzelf erbij kan. Dorian Gray is eindelijk klaar om het leven ten volle te leven, zoals Henry hem vertelde. Maar dat gaat niet lang goed…

Recensie

Deze recensie bevat informatie over de afloop van het verhaal! Lees op eigen risico.

Ik moet toegeven dat ik niet veel Engelse klassiekers lees. Dus toen ik dit boek kreeg voorgeschoteld bij mijn Engelse les, was ik best huiverig. Maar jeetje, ik was toch blij verrast! Uiteindelijk heb ik met volle teugen genoten van het verhaal van Dorian Gray, en betrapte mezelf er vaak op helemaal verzwolgen te zijn door de verscheidene fascinerende uitspraken. Want dat is eigenlijk waar dit boek om draait: Dorian Gray raakt geboeid door Lord Henry en zijn intrigerende stellingen. Maar Wilde’s sterke kant zit ‘m in die stellingen, want je zal zeker merken dat je je betoverd gaat voelen bij al die uitspraken, net als Dorian. Ik merkte tegen het einde van het boek dat ik bijna elke lijn aan het annoteren was!

En nu, over de personages. Ik raakte erg gehecht aan Dorian en kon het niet helpen dat ik een beetje medelijden met hem had, zelfs toen hij begon met moorden, haha. Er was gewoon iets aan hem waardoor ik me heel goed in hem kon verplaatsen – wat een zorgelijk feit is, ik weet het. Maar dit leidde er bij mij toe dat ik begon te hopen dat Dorian wakker zou schudden en zou zien wat hij aan het doen was, terwijl dat helemaal niet het moraal van het verhaal was. Basil Hallward en zelfs Lord Henry hebben zich ook een weg naar mijn hart gevochten. De andere personages waren stuk voor stuk te vluchtig in en weer uit het verhaal voor mij om iets om ze te geven.

Het einde vond ik erg bevredigend, gelukkig. Het tempo van het verhaal was ook erg aangenaam (met uitzondering van hoofdstuk 11, maar die heb ik in alle eerlijkheid alleen even gescand). En ja, de schrijfstijl vond ik bijzonder boeiend, zoals eerder gezegd. Zeker weten een nieuwe favoriet!

Conclusie

Ik zou je Het portret van Dorian Gray aanraden als je op zoek bent naar een toegankelijke, boeiende en mooi geschreven klassieker. Van de personages tot het concept, ik ben een groot fan van dit werk! Maak je klaar voor een heleboel mooie uitspraken, fascinerende stellingen en humor.


Productinformatie: Dit boek is in een heleboel verschillende uitgaves te verkrijgen.
Geschreven door: Oscar Wilde
Aantal pagina’s: 256
Uitgeverij: WSBLD
ISBN: 9789020416138
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier