The Song of Achilles

[Let op! Dit boek is vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar.]

‘Hartverscheurend mooi.’

Samenvatting

Stel je voor: Griekenland, ten tijde van de Griekse helden en goden. Patroclus, een jonge, ongemakkelijke prins wordt na een misdrijf verbannen naar het hof van koning Peleus en zijn perfecte zoon Achilles. Het was nooit de bedoeling geweest dat de twee jongens elkaar zouden leren kennen, maar Achilles benoemt de beruchte Patroclus toch tot zijn vriend. Terwijl ze opgroeien en opbloeien en hun vaardigheden in de vechtkunst en geneeskunde verbeteren, raken de twee vrienden steeds hechter. Dit alles kan de goedkeuring van Achilles’ moeder en zeegodin Thetis niet wegdragen. Maar dat deert de jongens niet. Maar dan bereikt een verontrustend bericht hen: Helena van Sparta is gestolen! Verscheurd tussen liefde en angst voor zijn vriend volgt Patroclus Achilles naar Troje, niet wetende dat de ze de komende jaren alles op alles zullen moeten zetten om te beschermen wat ze liefhebben.

Recensie

Even voor de duidelijkheid: ik vond dit boek GEWELDIG. Het verhaal was grijpend en ook hartverscheurend, maar alle pijn dubbel en dwars waard. Ik voelde heel veel emoties tijdens het lezen en werd constant heen en weer geslingerd tussen adoratie, verdriet, trots en wat dan ook. Ik vind dat Madeline Miller het navertellen van zo’n bekende mythe als het verhaal van Troje fantastisch heeft klaargespeeld. Ze verergerde het drama door wat er op het spel stond van groot belang te maken en kreeg het voor mekaar om alle stukjes in mekaar te passen als één passende puzzel.

Daarnaast vond ik ook dat Miller het uitstekend voor mekaar kreeg om de aanwezigheid van mythische elementen heel natuurlijk in het verhaal te verwerken. Als lezer moest ik mijzelf meermaals uit de fantasie helpen dat dit verhaal nooit heeft plaatsgevonden, nooit heeft kunnen plaatsvinden. Waarschijnlijk is dit gevoel ontstaan doordat haar personages zo levensecht aanvoelden. Ieder personage had karakter, met een eigen levensverhaal en overtuigende motieven. Miller heeft op een prachtige wijze al deze complexe personages weten te verwerken in het verhaal van Achilles en Patroclus.

En naast al die prachtige personages, biedt dit boek ook nog eens een intrigerende verhaallijn. Het hele verhaal beslaat meer dan drie decennia, waardoor je je wel kan voorstellen dat er enorm veel gebeurt, qua plot. Hierdoor was er eigenlijk geen enkele ‘saaie’ pagina in het hele boek te vinden. De lange tijdlijn bood Miller naast een intrigerend plot trouwens ook de kans om de ontwikkelingen van de personages op een hele realistische manier te beschrijven.

Conclusie

Als het nog niet helemaal duidelijk was: ik hou ontzettend van dit boek. Millers lyrische proza is echt betoverend, en dat – in combinatie met uitgediepte, complexe personages en een intrigerende verhaallijn – maakte dit boek zo geweldig mooi en leuk. Het is dan ook niet gek dat ik dit verhaal aan alles en iedereen zou aanraden!


Productinformatie:
Geschreven door: Madeline Miller
Aantal pagina’s: 416
Uitgever: Bloomsbury Publishing
ISBN: 9781408821985
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier.