Het meisje in de toren

Geschreven door: Katherine Arden

‘Een mooi vervolg dat “De Beer en de Nachtegaal” eer aandoet.’

Samenvatting

In het vervolg op “De beer en de nachtegaal” gaat Vasja verkleed als jongen op reis door de wildernis, wat volgens haar het enige juiste is om te doen na de schade die ze in haar geboorteplaats heeft aangericht. Op haar reis komt ze platgebrande dorpen tegen, en overal waar ze komt, wordt zachtjes gefluisterd over bandieten. Vasja besluit op eigen houtje op zoek te gaan naar deze plunderaars, wat haar bij het gelid van de Moskouse vorst brengt. Zo komt ze terecht in de grote stad, waar ze altijd al heen had willen gaan. Maar in Moskou huizen meer geheimen en worden meer politieke spelletjes gespeeld dan Vasja lief is. Ondertussen moet ze meer en meer mensen betrekken in haar eigen geheim, om zo de stad uiteindelijk te redden van een levensgroot gevaar.

Recensie

In eerste instantie was ik een beetje huiverig om dit boek op te pakken. Het eerste deel vond ik namelijk erg moeilijk om doorheen te komen. Desondanks was ik wel erg benieuwd naar de verdere verloop van het verhaal, en laat ik eerst dit zeggen: ik was niet teleurgesteld.

De schrijfstijl van dit boek blijft uitdagend, zoals ik nu wel gewend ben van Katherine Arden, maar ik merk dat ik eraan begin te wennen. Een groot verbeterpunt van dit boek, ten opzichte van het eerste, was dat er een duidelijkere verhaallijn zichtbaar was. Dat miste ik in het eerste boek vooral. Wel zijn er nog altijd veel gedetailleerde omgevingsbeschrijvingen aanwezig, maar in dit boek heb je meer het gevoel dat het een doel dient.

Ook qua originaliteit blijft de serie met dit vervolg een echt meesterwerk. Werkelijk verbazingwekkend waar de schrijfster de fantasie vandaan haalt. Dit merk je ook tijdens het lezen: de nieuwe wezens en karakters houden het verhaal heel erg boeiend.

Conclusie

Een mooi vervolg dat de serie eer aandoet. Ik betrap mezelf er nu toch op dat ik uitkijk naar het slot. Zeker een aanrader voor iedereen die van klassieke, oude verhalen houdt, verweven met een vleugje romantiek.