Ver van de boom

Geschreven door: Robin Benway

“Ik had hoge verwachtingen, en laat ik het zo zeggen: ik ben zeker niet teleurgesteld!”

Samenvatting

In dit boek ontmoet je als eerst Grace, een meisje die na een tienerzwangerschap niet goed lijkt te weten hoe ze haar normale leven weer moet oppakken. Als geadopteerde dochter viel het extra zwaar om haar eigen dochter te laten adopteren. Hierom besluit ze dat het tijd is om haar biologische familie op te zoeken, want naast een moeder blijkt Grace ook nog een halfzusje en halfbroer te hebben. Het halfzusje, Maya, is al vroeg door een stel geadopteerd, die na haar nog een dochter van henzelf kregen. Hierdoor merkt Maya dat ze best afwijkt in haar roodharige gezin. Hun halfbroer Joaquin is nooit geadopteerd en heeft zo’n zestien jaar verspreid over 17 pleeggezinnen doorgebracht. Ondanks dat hij eindelijk bij degelijke mensen terecht is gekomen, blijft Joaquin afstandelijk. Wanneer deze kinderen van de mysterieuze Melissa Taylor elkaar ontmoeten, is het heel erg wennen. Ze weten immers alle drie nog niet hoeveel ze elkaar kunnen – en willen – toevertrouwen.

Recensie

Ik vond dit, kort gezegd, een heel goed boek! Het bleek in staat mij te verrassen op meer manieren dan ik in eerste instantie had gedacht. Het verhaal wordt uit drie verschillende perspectieven verteld, altijd in dezelfde volgorde: Grace, Maya, Joaquin. De positieve gevolgen hiervan zijn: dat je het verhaal vanuit drie oogpunten meemaakt, maar ook dat alle drie de karakters even veel worden uitgediept en vormgegeven. Hierdoor merk je dat je toch wel gehecht raakt aan alle personages, wat voor mij het boek echt heel veel beter maakte.

Een klein minpuntje vond ik toch wel de schrijfstijl. De lange zinnen maakten dat je steeds stukjes opnieuw moest lezen, waardoor het leesgemak toch sterk verminderde. Dit zorgde aan het eind van het verhaal voor minder inlevingsvermogen dan het boek eigenlijk nodig heeft, om uiteindelijk de nodige traantjes te laten.

Maar de lange zinnen waren eigenlijk het enige wat ik kon opmerken over dit prachtige boek. Robin Benway heeft dat minpuntje voor mij allang al geëvenaard met haar originaliteit. De verschillende onderwerpen die in het boek voorbijkwamen, werden goed besproken en maakten het boek tot een must-read (want dat is echt hoe ik dit boek beschouw).

Conclusie

Door de soms verwarrende schrijfstijl van de schrijver kan ik dit boek toch niet de 5 bookies geven dat het eigenlijk verdient. Maar dat doe ik niet zonder pijn in mijn hart, want ik heb dit boek de afgelopen dagen echt in mijn hart gesloten. Ik zou dit boek iedereen aanbevelen die toe is aan iets nieuws.