Carve the mark

Geschreven door: Veronica Roth

‘Heerlijke personages.’

Samenvatting

In een sterrenstelsel waar de stroom zich in iedereen tot een andere gave ontwikkelt, is iedere planeet zijn eigen staat. Op Thuvhe – een planeet die half door de Shotet wordt bewoond en half door de Thuvesiërs – wordt Cyra door haar broer al vanaf jonge leeftijd ingezet als martelwerktuig. Cyra’s gave geeft haar namelijk pijn, maar ze kan er anderen ook pijn mee doen. Ook zonder dat ze het wil. Cyra’s broer Ryzek is de heerser over Shotet en is van plan om net als hun vader de strijd om Thuvhe voort te zetten. In een poging het volgende orakel van Thuvhe te onderscheppen, wordt de jonge Akos meegenomen naar Shotet, weggerukt van zijn familie. Jaren later ontmoeten Cyra en Akos elkaar, wat tevens het begin vormt van een reeks grote veranderingen.

Recensie

Oké, dit is hoe het zit. Ik vond dit boek niet geweldig. Ik hoopte en dacht van wel, omdat ik Divergent echt in mijn hart heb gesloten. Misschien lag het juist wel aan deze hoge verwachtingen dat ik Carve the Mark niet echt top vond.

De grote frustratie in dit boek zat ‘m voor mij in de verhaallijn. Pas over de helft van het boek begon er iets van een plot te ontstaan en pas tegen het einde van het boek kregen de hoofdpersonen een doel. Voor die tijd voelden alle scènes vooral aan als doelloos gezwets, wat ik pas doorhad toen er iets van een rode draad zichtbaar werd.

Dit betekent niet dat ik alles verschrikkelijk vond. Zeker niet. De personages waren heerlijk om over te lezen en de wereld is weer prachtig in elkaar gezet. Door veel details toe te voegen slaagt Veronica Roth er weer in om alles zo natuurlijk voor te leggen, bijna alledaags.

Conclusie

Een redelijk origineel verhaal met – vooral in het begin – een onduidelijk plot, maar wel met prachtig beschreven personages en betoverende nieuwe werelden. Heel goed uitgewerkte scènes zorgen ervoor dat je helemaal wordt opgezogen in het verhaal.