Birthday

‘Een prachtig verhaal gedreven door twee prachtige personages.’

Samenvatting

Morgan worstelt al zijn hele leven met zijn zelfbeeld. Nadat zijn moeder overlijdt, lijkt alles zelfs nog ingewikkelder te worden. Zijn vader is harder geworden en kijkt hem nauwelijks nog aan sinds Morgan van football is gegaan. En met zijn lange, bruine haar en tengere lichaam valt Morgan ook op school een beetje buiten de boot. Maar dit alles kan hem niet deren, want hij heeft altijd nog zijn beste vriend Eric. Maar Eric heeft zo zijn eigen problemen. Zijn gezin begint langzaam uit elkaar te vallen en er is niets wat hij ertegen kan doen. Zijn vrienden uit het footballteam noemen zijn beste vriend een mietje en nog altijd snapt Eric niet waarom hij Morgan een paar keer als meisje aanzag, niet wetende dat Morgan dat wilde. De twee groeien over de jaren steeds verder uit elkaar, met serieuze gevolgen van dien.

Recensie

In afwachting van Queen of Nothing las ik dit redelijk korte boek van Meredith Russo. Het wordt al snel duidelijk dat dit boek gaat over een jongen dat zich een meisje voelt – of eigenlijk een meisje geboren in het lichaam van een jongen. Voor de rest wist ik niet zo goed wat ik ervan moest verwachten.

Het verhaal bestaat uit zes delen. Dit zijn de leeftijden van de twee vrienden die allebei op dezelfde dag jarig zijn. Ik vond dit echt een heel leuk en origineel concept. Op die manier kreeg de schrijfster namelijk de kans om zo’n groots onderwerp een beetje uit te spreiden over meerdere jaren, om zo voor iedere leeftijd te laten zien wat voor impact het heeft op het leven van een tiener die worstelt met zijn/haar zelfbeeld. Een minpuntje hieraan wel was dat alle gebeurtenissen rond die verjaardagen moesten liggen, wat ten eerste een beetje ongeloofwaardig aanvoelde en me ten tweede veel te nieuwsgierig achterliet voor de rest van het jaar.

Voor de rest vond ik het echt heel mooi hoe Meredith Russo het verhaal van de twee vrienden heeft verteld. Ze is natuurlijk zelf ervaringsdeskundige en dat merk je wel. De gebeurtenissen voelen allemaal levensecht en zullen je als lezer goed raken. De schrijfstijl is erg toegankelijk waardoor je zo door het verhaal zult racen.

Conclusie

Ik vond het een mooi boek. Erg origineel. Ik hoop dat er meer aanbod zal komen over/door transgenders, want ik heb toch echt het gevoel alsof ik een goed inkijkje heb gekregen in een leven dat zo verschilt van het mijne. Hier en daar een tikkeltje gehaast, maar de rest van het verhaal is prachtig.


Productinformatie
Geschreven door: Meredith Russo
Aantal pagina’s: 256
Uitgeverij: Blossom Books
ISBN: 9789000370450
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier

1 gedachte over “Birthday”

Reacties zijn gesloten.