Het eeuwige leven

‘Het concept is geniaal, de uitvoering geweldig.’

Samenvatting

Onze hoofdpersoon, Tom Hazard, heeft last van een hele zeldzame aandoening, waardoor hij eeuwenlang leeft. Als iemand die over de hele wereld heeft gereisd en de meest vreemde en beroemde mensen heeft gekend, beslist Tom dat het klaar is en trekt hij zich terug. Het enige wat Tom zijn hele leven wilde was een normaal, doorsnee leven. En dus vertrekt Tom naar London, zijn vroege thuis, om daar als 41 jarige geschiedenisdocent aan het werk te gaan. Maar al snel wordt het moeilijk, want een aantrekkelijke docente Frans is wel bijzonder gefascineerd in Tom. Het geheime Albatros genootschap – die mensen als Tom beschermen – houdt Tom scherp in de gaten, want er is maar één regel als je voor altijd leeft: wordt niet verliefd.

Recensie

Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit boek las, maar ik kan me nog steeds voor de geest halen hoe het was om dit geweldige boek te lezen. Ik werd vanaf het begin al compleet in het verhaal gezogen. Maar het meest geweldige aan dit boek vond ik de originaliteit. Ik had nog nooit eerder een boek over (bijna-) onsterfelijken gelezen dat zo mooi met het heden, maar ook met de geschiedenis werd geweven.

Het boek volgt een redelijk zichtbaar patroon. Elk hoofdstuk dat gaat over het heden van Tom wordt afgewisseld met een herinnering uit zijn vroegere jaren. Op deze manier krijgt de lezer langzaamaan steeds meer informatie over Tom en zijn rijke verleden, waardoor je aan het eind van het boek echt het gevoel hebt hem te kennen.

De schrijfstijl van het boek is goed te begrijpen, zonder al te simpel te worden, als je weet wat ik bedoel. Ik denk dat ik probeer te zeggen dat het boek niet alleen qua originaliteit een standalone is, maar ook in zijn brede scala aan mogelijke lezers. Zowel mijn vader als ik vonden het een geweldig boek, dus het is ook heel erg geschikt voor mensen die zich ’te oud’ voelen (je bent nooit te oud!) voor YA-boeken.

Conclusie

‘Het eeuwige leven’ is het ultieme boek om het saaie alledaagse mee weg te jagen. Het concept is geniaal en heel erg origineel. Maar de uitvoering: gewoonweg geweldig. Ik zal dit boek voor altijd koesteren. Dus aan alle twijfelaars: gewoon lezen!


Productinformatie
Geschreven door: Matt Haig
Aantal pagina’s: 352
Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048840168
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier