Ola en de dingen

‘Erg heftig en vol brutale waarheden.’

Samenvatting

Ola is een jong meisje. Verschillend van iedereen om haar heen. Verschillend van haar eigen gezin, zelfs. Na het uitvoeren van de doodswens van haar moeder en het ongewilde verstikken van haar eigen broertje, verliest Ola haar zelfbeheersing en besluit te vluchten. Ze loopt en loopt totdat ze haar omgeving niet meer herkent. Ze loopt tot haar voeten pijn beginnen te doen en zelfs dan loopt ze nog verder. Onderweg ontmoet ze vreemde mensen met nog vreemdere verhalen. Maar nergens voelt ze zich genoeg op haar gemak om haar verhaal te doen. En dus blijft ze lopen. Totdat ze in een bos terechtkomt, waar ze zich eindelijk veilig voelt. De natuur zal haar niet beoordelen op wat ze heeft gedaan. En de rare stroper die ze daar tegenkomt hopelijk ook niet.

Recensie

[Dit boek is mij geschonken door Querido – een Nederlandse uitgeverij – in ruil voor een recensie. Ik wilde even zeggen dat dit mijn mening niet heeft beïnvloedt.]

Dit boek was me wat, zeg! Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik zojuist heb gelezen. Als lezer breng je in dit boek heel veel tijd door in het hoofd van Ola. Dat je het even weet: ongeveer 90% van het boek. Er is nauwelijks sprake van dialoog, waardoor het hele boek eigenlijk om Ola en haar gedachten draait. Nu denk je misschien dat dat niet echt positief klinkt, maar wat ik je probeer te vertellen is dat het een heel bijzonder effect had. Door zoveel tijd met Ola door te brengen heb ik het gevoel alsof ik haar veel beter begrijp en haar echt van binnen en buiten ken.

Wat wel mijn aandacht trok – in negatieve zin – is het gebruik van hele, hele lange zinnen. Ik weet niet of dit echt nodig was. Misschien om te illustreren hoe snel alles in Ola’s hoofd ging. Maar bij mij wekte het vooral erg veel frustratie op. Dit is ook een van de redenen waarom het me zo’n 2 à 3 weken kostte om door dit boek heen te komen.

De tweede reden zorgde er vooral voor dat ik niet meer dan vijftien bladzijdes per keer kon lezen. Het boek is namelijk een lange aaneenschakeling van traumatische gebeurtenissen, beschreven op een brute en eerlijke manier die maar weinig ruimte overliet voor interpretatie. Het deed me eigenlijk een beetje denken aan de manier waarop alleen kinderen dit soort gebeurtenissen kunnen beschrijven. Maar alles wat er gebeurde in het boek wees erop dat Ola niet jonger kon zijn dan twaalf. Om je dan te realiseren dat alles in dit boek bij een twaalfjarige gebeurt is zo absurd dat ik het niet echt kon bevatten. En daarvoor applaudisseer ik de schrijfster, want ze heeft echt een geweldig werk geleverd door te beschrijven hoe Ola met alles omgaat wat er op haar af komt (en hoe dat dan vervolgens van binnen wordt verwerkt).

Conclusie

Dus, kortom. Dit boek is erg complex met een doorlopende brute verhaallijn. Maar als je hier wel tegen kan, blijkt dit boek toch wel heel erg mooi te zijn. Je krijgt de mogelijkheid in het hoofd te leven van de buitengewone Ola, misschien wel het meest bizarre personage van 2019… Waardoor ‘Ola en de dingen’ ook meteen als meest bizarre boek van 2019 kan worden beschreven.


Productinformatie:
Geschreven door: Coco Schrijber
Aantal pagina’s: 256
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789021419480
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier