De Executie

Geschreven door: Daniëlle Bakhuis

“Dit boek is gewoon één grote plottwist. Daniëlle Bakhuis is niet te vertrouwen.”

Samenvatting

In het sobere toekomstperspectief dat Daniëlle Bakhuis schetst voor Nederland, worden iedere vrijdag vijf ‘kandidaders’ in een liveshow terechtgesteld. Deze jongeren hebben volgens het Collectief allemaal op een eigen manier een misdaad begaan en hebben maar één avond om een tweede kans te verdienen. Hangend in kooien voor een publiek worden ze één voor één getest en beproefd. De prijs is hoog: één deelnemer zal aan het eind van de avond weer voet zetten op vaste grond. De andere vier zullen de dood tegemoet vallen wanneer de grond onder hun voeten weg klapt.

Recensie

Ik kon het in eerste instantie niet bevatten wat er allemaal in dit boek gebeurde. Ik heb het zelfs een paar keer dicht moeten slaan en even naar de voorkant moeten kijken om te verwerken wat er nu weer was gebeurd. Daniëlle Bakhuis heeft hierdoor voor elkaar gekregen dat de spanning continu in het verhaal zat, waardoor je alsmaar door bleef lezen. Alles wat er gebeurde, geloofde je op een gegeven moment niet meer, simpelweg omdat je al te vaak werd bedrogen.

Een bijgevolg hiervan was wel dat het verhaal steeds onduidelijker werd naarmate het boek vorderde. Omgevingen werden snel gewisseld waardoor je dus niet echt mensen en dingen kunt herkennen als in het begin van het boek. Dit maakte het verhaal een beetje onstabiel en onzeker, waardoor je ook zou kunnen stellen dat dit de bedoeling was van de schrijver, om zo een onzekere situatie te vormen.

Qua originaliteit heeft de schrijfster echt een prachtwerk afgeleverd. Het idee alleen al – een liveshow, jongeren en een naderende dood – is een welkome afwisseling in het YA-genre. Daniëlle Bakhuis heeft hierdoor ook veel nieuwe mogelijkheden gekregen om het boek uniek te maken in zijn genre – mogelijkheden die zij vervolgens heel goed heeft benut.

Conclusie/In het kort

Een heel leuk boek om te lezen dus, en waarschijnlijk nog leuker om te schrijven! Een orgineel, spannend en vlot verhaal om de saaie dagen mee door te komen. Dit boek leg je namelijk niet zomaar weg!

1 gedachte over “De Executie”

Reacties zijn gesloten.