De Winter van de Heks

Let op! Onderstaande recensie kan spoilers bevatten voor de afloop van vorige delen.

‘Een einde dat deze prachtige trilogie eer aan doet.’

Samenvatting

In dit derde en laatste boek van de Winternacht-trilogie, blijven we Vasja volgen. Ze moet nu de woede van heel Moskou verdragen nadat ze beschuldigd is van het veroorzaken van de allesverzengende vlammen die Moskou teisterden. Nadat ze de stad via een gevaarlijke route door Middernacht ontvlucht, komt Vasja erachter dat de Beer weer is gewekt, door niemand minder dan zijn eigen broer: Morozko. Wanneer Vasja probeert te leven met de constante pijn die ze voelt (zowel geestelijk als fysiek), kan Morozko haar niet meer helpen. Een nieuw seizoen heeft Winter weggedreven, samen met Morozko. Maar Vasja heeft andere dingen aan haar hoofd: een nieuwe oorlog, groter dan ooit tevoren, komt langzaam dichterbij. Vasja zal moeten uitzoeken wie haar vijanden zijn in dit onvoorziene gevecht, en wie haar vrienden. En dit alles zonder de hulp van Morozko, die zichzelf geketend vind door de zwakte die de lente met zich heeft meegebracht.

Recensie

Ik heb altijd hetzelfde gevoel wanneer ik een boek uit de Winternacht-trilogie uitlees. Aan de ene kant ervaar ik nooit zoveel plezier aan het lezen (of luisteren in dit geval) van de boeken. Maar aan de andere kant geniet ik wel van wat ik zojuist heb gelezen (geluisterd). Het is moeilijk uit te leggen. Het voelt gewoon een beetje als een strijd voor mij, maar de uitkomst is het waard om voor te vechten, en dus heb ik dat weer eens gedaan.

Dit boek gaat door met dezelfde geweldige sfeer die alle drie de boeken bevatten. Dat was een definitief pluspunt. Ik genoot ook van het feit dat we van een paar personages een totaal andere kant kregen te zien. Dat maakte dit boek erg vernieuwend, naar mijn mening. Wel vond ik die nieuwe kanten af en toe een beetje raar en te ver van het karakter liggen om waar te zijn. Maar goed, nog steeds: erg verfrissend. Ik houd wel van een beetje karakterontwikkeling.

De opbouw van omgevingen was best prima gedaan. Ik heb er niets van gemerkt en dat is meestal een goed ding! Wat de schrijfstijl van Katherine Arden erg typeert – naast de terugkerende lange, lange zinnen – is de tijd die ze neemt om de kleinste details te omschrijven. Of het nou om een plant, een gezicht of een tjerti gaat, niets wordt achtergehouden. Dit maakt de scènes en het verhaal over het algemeen heel menselijk (als dat logisch klinkt). Ik bedoel te zeggen dat je dingen voor je zult zien als nooit tevoren.

Conclusie

Dit boek was, kortom, een goed slot voor een geweldige trilogie. Het zullen niet de makkelijkste boeken zijn om te lezen, maar wanneer je daar doorheen komt, zal je een wereld betreden vol geweldige karakters, dieren, magie en veel, veel meer. Dus laat mijn af en toe negatieve toon je zeker niet tegenhouden van het lezen van dit boek. Het is een goed boek, geloof me maar.

Productinformatie:
Geschreven door: Katherine Arden
Aantal pagina’s: 448
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024577996
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier