To Best the Boys

‘Dit boek heeft zeker mijn verwachtingen overtroffen!’

Samenvatting

In een klein stadje dat Pinsbury Port heet, ontvangt ieder gezin met een zoon van de juiste leeftijd een brief. Die brief is de uitnodiging tot het jaarlijks terugkerende toernooi dat wordt uitgevochten in het Labyrint. De winnaar zal een complete studiebeurs ontvangen voor de Universiteit van Stemwick – waar ook alleen mannen studeren. De armere jongens doen vooral mee voor de kans op een beter leven. De rijkere jongens doen mee voor de eer en het aanzien dat het ze zal brengen. Maar Rhen, een meisje, hoeft geen van die dingen. Nee, Rhen doet mee in de hoop toegang te krijgen tot betere laboratoria en veel dure geneesmiddelen, om daar haar diepste wens te vervullen: het vinden van een geneesmiddel voor haar zieke moeder en alle andere mensen in Pinsbury Port die lijden aan die verlammende, onbekende ziekte. De symptomen verergeren in rap tempo. De klok tikt en Rhen heeft heel goed door dat het Labyrint haar laatste kans is. Maar zal haar vermomming haar niet verraden? En spelen alle deelnemers wel eerlijk? En het allerbelangrijkste: zal ze de jongens verslaan?

Recensie

Dussss, dit boek! Ik ga gewoon beginnen met zeggen hoe leuk ik het vond om dit boek te lezen. Ik vind het geweldig dat dit een standalone fantasy is, want dat zie je helemaal niet zo vaak meer. En daarnaast vond ik het ook een heel mooi en uniek verhaal. Het hoofdpersonage Rhen was een echte badass wetenschapper, perfect gecombineerd met dat beetje stommiteit en naïviteit die alle tieners lijken te bezitten. Kortom: een erg bewonderenswaardig karakter.

Het enige dat me een beetje irriteerde aan dit boek was de snelheid waarmee alles aan bod kwam. Als je de samenvatting hebt gelezen, denk je nu waarschijnlijk dat het boek vooral over Rhen’s ervaringen in het Labyrint gaat, met een paar hoofdstukken ervoor en erna. Maar wanneer je het boek leest, zal je erachter komen dat de focus van dit verhaal niet alleen bij het Labyrint ligt. Er was een enorm stuk van het boek al voorbij voordat Rhen zich überhaupt in het Labyrint bevond. En het toernooi zelf ging voorbij in wat voelde als vier hoofdstukken. Dat was ergens wel een beetje een teleurstelling, maar eigenlijk verraste het me ook wel. Door andere subplots ook wat aandacht te geven, kreeg het verhaal een heel mooi gelaagd gevoel.

De schrijfstijl van dit boek is erg formeel. Dit komt waarschijnlijk doordat Rhen wordt omringd door Uppers – de rijke en chique bovenlaag van de stad. Maar mij beviel dat taalgebruik wel. Het was erg goed te volgen voor iemand die Engels alleen kent als een vak op school. Dus als je op zoek bent naar boeken om te lezen in begrijpelijk Engels, zou ik deze zeker aanraden.

Conclusie

Ik geef dit boek uiteindelijk zo’n 4,5 bookies. Ik heb naast de ietswat misleidende samenvatting niets op dit boek aan te merken. Ik zou zeggen: lees dit boek wanneer je even geen zin meer hebt in trilogieën of series. Misschien ben je wel op zoek naar een boek met een sterke hoofdpersoon. Ook dan is dit boek zeker iets voor jou. Ik had namelijk ook soortgelijke gedachtes, en ja, dit boek heeft mijn verwachtingen zeker overtroffen!


Productinformatie
Geschreven door: Mary Weber
Aantal pagina’s: 336
Uitgeverij: Thomas Nelson
ISBN: 0718080963
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier