Mermaid

‘De kleine zeemeermin in een vernieuwd en modern jasje’.

Samenvatting

Diep in de zee, aan de koude Ierse kust, droomt zeemeermin Gaia van een leven zonder haar tirannieke vader. Gaia is de jongste van zes zussen en wordt daarvoor geprezen door haar vader. Gaia haar moeder is gestorven op haar eerste verjaardag en wilt graag weten wat de mensenwereld hiermee te maken heeft gehad. Wanneer ze eindelijk op haar vijftiende verjaardag voor het eerst naar de oppervlakte mag zwemmen, wordt ze verliefd op een mensenjongen. Ze verlangt naar een leven boven water. Hoe hoog is de prijs die ze daarvoor moet betalen?

Recensie

Ik heb altijd al van zeemeermin verhalen gehouden, en al helemaal van de kleine zeemeermin. Mermaid is een feministische hervertelling van de kleine zeemeermin. Helemaal in mijn straatje, toch?

Eerlijk gezegd duurde het erg lang voor mij om door dit boek te komen. Ik denk dat ik ongeveer een jaar geleden dit boek opgepakt heb, en toen na twee hoofdstukken weer heb weggelegd. Ik besloot om het boek een tweede kans te geven, en ik ben erg blij dat ik dit gedaan heb.

Dit boek is niet erg gericht op de romantische kant van het verhaal, wat je wel verwacht van deze hervertelling. Ik vond dit een erg verrassende twist.

Ik vond de schrijfstijl van Louise O’Neill fijn om te lezen, maar soms ergerde ik me een beetje aan de lange hoofdstukken. Gelukkig heb ik me hier over heen gezet. Ik wilde namelijk graag weten wat voor een twist O’Neill aan het verhaal zou geven.

Het boek eindigde met een erg goede feministische boodschap, die je in de eerste instantie niet zou verwachten.

Conclusie

Een goede hervertelling met een verrassende twist. Echt een aanrader als je van Disney en zeemeermin verhalen houd. Ook een aanrader als je van verhalen houd met een duistere twist.


Productinformatie
Geschreven door: Louise O’Neill
Aantal pagina’s: 265
Uitgever: Young & Awesome
ISBN: 9789025876395
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier!