List & Leugens en Kraai & Koninkrijk

‘Geloof me, je raakt gehecht.’

Samenvatting

In dit boek volgen we een team van de meest dodelijke en gewiekste buitenbeentjes van Ketterdam, die de handen ineen moeten slaan om een missie te voltooien die ze rijker kan maken dan ze ooit durfden te dromen. Kaz Brekker, ook wel bekend als ‘Vuile handen’ krijgt de kans om de moeilijkste overval ooit te klaren: hij moet inbreken in het IJsfort en de gevangene die daar vastzit weer heelhuids mee terug nemen. Hij weet dat dit niet zomaar een missie is. En dus verzamelt hij ook niet zomaar een team bij elkaar. Allereerst hebben we Inej, een tiener met een buitengewoon talent voor het beklimmen van muren en het verdwijnen in schaduwen. Dan komt Jesper, een scherpschutter met een zwak voor gokken. Nina is een Grisha en kan als Hartenwringer iemand doden zonder enige moeite. Helaas heeft ze wel een ingewikkeld verleden met de barse Matthias, een veroordeelde met veel spierkracht. En Wylan sluit het rijtje af, een rijkeluiszoon die is weggelopen van thuis. Zal dit bijeengeraapte zooitje het voor elkaar krijgen een bijna onmogelijke missie te volbrengen in het land waar Matthias zo graag naartoe terug wilt? En wat heeft die geheimzinnige nieuwe drug jurda parem met dit alles te maken?

Recensie

Heel wat mensen weten al hoe geweldig deze serie is, maar als dat nog niet het geval is bij jou, laat mij het je dan nog even vertellen. Hoewel ik Kraai & Koninkrijk niet in de samenvatting kan verwerken (onmogelijk om spoilers voor boek 1 te vermijden), kan ik wel mijn recensie op beide boeken baseren.

Tijdens het lezen merkte ik al heel snel dat het verhaal van de Kraaien vooral draait om haar hoofdpersonen. Je kan in ieder geval geweldige karakterontwikkelingen verwachten, naast vele levendige dialogen en plotwendingen die alles te maken hebben met de personages. Het team dat uiteindelijk is samengesteld is heel divers, je merkt echt dat de personages op zichzelf staan (wat ik met dit vage verhaal probeer te zeggen, is dat je niet zult terugkijken op deze serie en je zal afvragen of er nou drie meisjes of twee in voorkwamen omdat ze allemaal zo op elkaar leken- dat dus niet!). Stuk voor stuk zijn het geweldige personages met goed doordachte persoonlijkheden. Geloof me wanneer ik je zeg dat je emotioneel gehecht zal raken aan ieder personage.

Een ander ding dat ik hier zeker niet mag vergeten, zijn de buitengewoon mooie beschrijvingen van de wereld. Deze duologie vindt plaats in Ketterdam, een soort oud Amsterdam en dat vond ik echt een heel leuk concept! Dat heeft misschien wel wat te maken met het feit dat ik daar zelf 8 jaar heb doorgebracht, maar daar hebben we het nu even niet over. Ketterdam is niet echt mooi en wordt dan ook veelal omschreven als een stinkende en vies uitziende stad. Maar in dit geval is dat niet erg, want het is zo goed omschreven dat het voelt alsof jij degene bent die door dat nauwe, gore steegje langs de Crow Club loopt op weg naar de markt. Het was gewoon zo geweldig om te lezen en te voelen hoe je helemaal werd opgeslokt door de stad.

Nou het enige kleine dingetje dat ik nog even aan het licht wilde brengen is de manier waarop het eerste boek opstart. Ik vond de eerste helft van List & Leugens een beetje traag. Als ik nu terugkijk maakt de tweede helft van het boek de sloomheid van het eerste deel wel weer goed, maar er was in het begin gewoon best weinig aan de hand. Achteraf gezien ben ik toch wel heel erg blij dat ik toen heb doorgezet, want het was het dubbel en dwars waard.

Conclusie

Als je nog steeds zit te twijfelen of deze serie het lezen waard is, doe het dan alsjeblieft! Deze duologie is deel van dezelfde Grishaverse als de twee andere series van Leigh Bardugo (alles kan je vinden op haar website), maar je hoeft die andere series niet te lezen alvorens je deze leest. Tenminste, dat heb ik niet gedaan en ik had nergens last van. Maar echt, deze serie is zo creatief in elkaar gezet, met levendige personages en een geweldige wereld… Ik zou List & Leugens ongeveer 4,5 bookies geven en Kraai & Koninkrijk 5 (want dat boek is gewoon flawless), waardoor de serie zo’n 4,75 (??) bookies van me krijgt. Daarom rond ik hem hier af op 4,5.


Productinformatie:
Geschreven door: Leigh Bardugo
Aantal bladzijdes:
– List & Leugens = 544
– Kraai & Koninkrijk = 622
Uitgeverij: Blossom Books
ISBN:
– List & Leugens = 9789020679847
– Kraai & Koninkrijk = 9789020679465
Geïnteresseerd? Koop de serie hier