Op het einde gaan ze allebei dood

Geschreven door: Adam Silvera

‘Van begin tot eind boeiend.’

Samenvatting

In de wereld zoals hoofdpersonen Mateo en Rufus die kennen, bestaat er een organisatie die weet wanneer mensen hun einde naderen. Mateo krijgt om één uur ’s nachts de zogeheten Death-Cast. Vanaf dat moment heeft hij nog maar 24 uur, misschien wel minder.. Om deze laatste dag niet in zijn eentje door te moeten komen, benadert hij lotgenoot Rufus over een app. Rufus kreeg ook ’s nachts het telefoontje, maar probeert vooral uit handen van de politie te blijven op het moment dat Mateo hem een berichtje stuurt. Wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten, voelt het vreemd. Maar wat voelt niet vreemd als je weet dat je binnen 24 uur doodgaat?

Recensie

Dit boek zette me echt aan het denken. Ik las het verhaal in het Engels, gewoon omdat ik het gevoel had dat dat beter zou zijn bij dit boek. En ik weet niet hoe dit in het Nederlands was, maar de schrijfstijl was erg prettig. Het gebruik van simpele woorden en zinsconstructie maakten dit boek misschien wel een beetje oppervlakkig, maar dit is best fijn, omdat er dan genoeg ruimte overblijft voor eigen interpretatie.

Het verhaal gaat vooral over hoe mensen – en de maatschappij – ermee om zouden gaan als er iets als Death-Cast bestaat. Je merkt dat hier heel goed over na is gedacht door de schrijver, die alle vragen die in je opkomen meteen lijkt te beantwoorden.

Ook mooi vond ik de verschillende invalshoeken van dit verhaal. Door niet alleen Rufus en Mateo aan het woord te laten, maar ook hun vrienden en zelfs vreemden die ze op straat tegenkomen, voelt het verhaal driedimensionaal. Een klein minpuntje vond ik wel dat er zo minder ruimte was voor de hoofdpersonen, en persoonlijk vond ik dat er te weinig pagina’s gingen over Rufus. Maar voor de rest vond ik het erg poëtisch dat al die levens naadloos werden verweven met de grote verhaallijn van Rufus en Mateo.

Conclusie

Een prachtig geschreven boek dat veel ruimte overlaat aan eigen interpretatie en gedachtegang. De vele invalshoeken van het verhaal was wel echt de charme van dit boek. En hoewel je weet hoe het eindigt, zal je het toch niet zien aankomen. Een aanrader voor iedereen die houdt van een goeie standalone.