Het Verhaal van de Dienstmaagd

”Een van de beste dystopieën die ik gelezen heb.”

Samenvatting

In dit boek, in een plaats die Gilead heet, is alles wat je kent geschiedenis. Het land gaat gebukt onder een streng regime, dat in ieder aspect van de samenleving is doorgedrongen. Huishoudens van een bepaald aanzien worden geleid door een Bevelvoerder en zijn vrouw. Elk van die huishoudens heeft zijn eigen ‘dienstmaagd’, die als surrogaat fungeert voor de vrouwen van de Bevelvoerders. Dienstmaagden leven gecontroleerde en onmenselijke levens, voortdurend in het onbekende gelaten als het gaat om nieuws. Vanfred, de dienstmaagd en hoofdpersoon van dit verhaal, doet alles in haar macht om zichzelf niet te verliezen. Zich vastklampend aan aan haar geschiedenis probeert ze het heden te doorstaan. Want er is een hele hoop onzeker in het leven van een dienstmaagd, maar één ding staat vast: laat je niet gek maken.

Recensie

Ik voelde een tijdje geleden de geweldige neiging om een dystopisch boek te lezen, dus dat is wat me ertoe bracht dit boek te lezen. Ik wil deze recensie graag starten door te zeggen dat dit een geweldig boek is. De wereld is zo goed in elkaar gepuzzeld en er was echt niets meer wat vragen op kon roepen over het regime. Heel erg gedetailleerd, dat wel. Maar dat stoort helemaal niet. Integendeel zelfs, soms versterkt het het verhaal zelfs.

Nou, nu even over de opbouw van dit verhaal. Het boek is een soort combinatie van twee delen: alles wat gebeurt tijdens ‘nacht’ en alle andere delen als ‘winkelen’ en ‘wachtkamer’. Dat laatste liet vooral zien hoe het doorsnee leven van dienstmaagden eruit zien, verteld vanuit het oogpunt van Vanfred. Ze zijn dan ook objectiever geschreven dan de andere hoofdstukken, alsof Vanfred enkel alles benoemt wat ze observeert. Maar tijdens de nacht is het alsof een ander deel van Vanfred wakker wordt. Het deel dat haar man en dochter nog herinnert, en haar goede vriendin Moira. Je zal zien dat Vanfred door het boek meer en meer over haar verhaal prijsgeeft, maar niet op chronologische volgorde. Dat maakt dit boek wel heel erg verwarrend, want je moet het hele verhaal een beetje zelf in elkaar zetten.

Wat ik wel weer heel sterk vond, en ook niet heel vaak zie, is de intensiteit en gelaagdheid van het verhaal. Dystopieën bevatten vaak grote stukken van het leven zoals wij het kennen. Maar Margaret Atwood gooide al het bekende uit het raam en creëerde een maatschappij dat zo echt voelt dat het eng wordt. Dat was echt heel erg goed.

Conclusie

Ik wil graag een ding kwijt: ik weet dat dit boek oud is. Het is een hele tijd geleden geschreven en heel veel mensen hebben het in de tussentijd gelezen. Maar ondanks dat het oud is, is het niet gedateerd. Het thema van het boek is nog altijd relevant: toen en nu. Het is echt een van de beste en sterkste dystopieën die ik heb gelezen. Heel erg gelaagd en geen enkel detail weggelaten. De opbouw mag dan misschien verwarrend zijn, maar het zal het allemaal waard zijn aan het eind. Echt waar.


Productinformatie:
Geschreven door: Margaret Atwood
Aantal pagina’s: 352
Uitgever: Uitgeverij Prometheus
ISBN: 9789044644005
Benieuwd? Koop ‘m hier