‘Zeer vermakelijk boek.’
Samenvatting
Onze hoofdpersoon Frank Li noemt zichzelf een Tussenpersoon: de term die hij gebruikt voor alle Koreaans-Amerikaanse kinderen die gevangen zitten tussen de traditionele verwachtingen van hun Koreaanse ouders en de invloeden van hun Californische omgeving. Dit interne conflict vertaalt zich ook in die ene regel die Franks ouders Frank hebben opgelegd: date enkel Koreaanse meisjes. Dit blijkt echter onmogelijk wanneer Frank Li voor Brit Means valt: een mooi en slim, maar bovendien wit meisje. Gelukkig worstelt mede-Tussenpersoon Joy Song met hetzelfde probleem, en de twee verzinnen het perfecte plan om hun interraciale romances geheim te kunnen houden: ze fake-daten met elkaar. Maar dan gebeurt er iets onverwachts en staat Franks wereld op zijn kop. Heeft hij ooit wel begrepen wat het is om écht verliefd te zijn.
Recensie
{Disclaimer: dit boek is me geschonken door Best of YA in ruil voor een oprechte recensie. Dit heeft geen positief of negatief effect gehad op mijn mening.}
Ik wil deze recensie graag beginnen door te zeggen dat ik heel erg van dit boek heb genoten, echt waar. Het verhaal hield een goed tempo aan en bleef me tot de laatste pagina interesseren. Maar er is één ding in het bijzonder wat voor mij het verschil maakte: de hoeveelheid harde realiteit die in dit fictieve verhaal zit verwerkt. Onze hoofdpersoon Frank besteedt namelijk aanzienlijk veel tijd alleen, in zichzelf gekeerd. Hij denkt veel na over wat het inhoudt om een Koreaans-Amerikaanse tiener te zijn en hoe hij wilt worden gezien. En voor even dacht ik dat dat alles was wat ik kon verwachten van dit coming-of-age verhaal, maar gelukkig kreeg ik al snel ongelijk. Ook racisme jegens niet-Amerikanen kreeg een plekje, wat dit verhaal een hele nieuwe diepte gaf. Qua inclusiviteit liet dit boek nog het één en ander te wensen over – maar dat gezegd hebbende, moet ik toegeven dat dit boek al veel meer doet dan menig vergelijkbaar YA materiaal.
Nu wil ik nog even iets kwijt over de manier waarop tieners in dit boek worden geschreven. Ik wist heel lang niet wat me zo dwars zat, maar tegen het eind kwam ik er eindelijk uit: de manier waarop deze tiener – Frank Li – zich gedraagt, voelde heel erg gekunsteld. Ik snap niet waarom het me juist in dit boek nou zo opviel, want David Yoon is zeker niet de enige volwassen auteur die vanuit een veel jonger perspectief schrijft. Daarbij wil ik wel zeggen dat David Yoon af en toe echt hilarische dialogen schrijft. Ik heb echt een paar keer hardop gelachen, dus weet wat je kan verwachten!
Conclusie
Ik zou willen afsluiten door te zeggen dat ‘Misschien is het anders’ een vermakelijk boek is, wat er bovendien perfect in is geslaagd fictie met realiteit te combineren. Ik heb me zeer vermaakt tijdens het lezen over deze verwarde tiener, en ik weet zeker dat ik daarin niet de enige ben. Bedankt, Best of YA!
Productinformatie: |
Geschreven door: David Yoon |
Aantal pagina’s: 304 |
Uitgever: Best of YA |
ISBN: 9789000364572 |
Geïnteresseerd? Koop ‘m hier |