Wat rood was

Geschreven door: Rosie Price

‘Indringende roman over het leven met een trauma.’

Samenvatting:

Dit verhaal begint met de kennismaking tussen Kate, een rustig meisje met een alleenstaande moeder, en Max, die de populaire zoon is van een bekende naam in de filmindustrie. Een platonische, ietswat vreemde vriendschap is geboren. Jaren vliegen voorbij, waarna Kate en Max nog altijd even hecht zijn. Maar tijdens een feestje bij Max thuis gaat het mis: Kate wordt het slachtoffer van een verkrachting door een van de naasten van Max. Niet wetende hoe ze dit moet verwerken, vlucht ze naar huis. Heel lang blijft Kate zwijgen, bang voor de gevolgen als ze wel iets zegt. Ze laat hints vallen, hopend dat iemand ze opmerkt. Zal Kate ooit weer de oude worden?

Recensie

Ik weet niet precies wat het was, maar iets aan dit boek trok me ontzettend aan. Het behandelt heel veel aspecten die weliswaar vaak voorkomen in boeken (seksueel geweld, disfunctionele families, verslaving, drankmisbruik en zelfbeschadiging), maar nog nooit las ik een boek die zo goed inging op de psychische kanten en gevolgen van deze thema’s.

Zonder het een al te zwaar boek te maken, stipt Rosie Price al deze thema’s aan. De opbouw in vertrouwen in dit boek is erg mooi gedaan. Je merkte dat het gedrag van Kate veranderde naarmate de tijd verstreek, en met haar veranderde ook alle karakters om haar heen. Dit hield niet in dat de eigenschappen volledig werden losgelaten – integendeel, het verleden werd juist goed in acht genomen.

Het kleine minpuntje voor mij was dan toch het langgerekte van het verhaal. Dit was natuurlijk nodig om te laten zien dat zo’n verwerkingsproces tijd kost, maar toch voelde sommige scènes nét iets te veel als opvulling.

Conclusie

In dit boek wordt prachtig omgegaan met heel veel psychologische thema’s zonder het een heel zwaar boek te maken. Een aanrader voor iedereen die de mentale nasleep van ingrijpende gebeurtenissen interessant vindt. Mooi geschreven en mooi beschreven verhaal.